English

Tools

Bureau 8080 ontwikkelde twee gratis tools om organisaties inzicht te geven in hun eigen verbruik, CO2 voetdruk en afvalstromen: My State of Sustainability en Zero Waste Expeditie

De tool My State of Sustainability is er om de transitie naar een duurzame cultuursector te versnellen. Hoe pas je duurzaamheid toe in je museum, poppodium, theater of concertgebouw? En welke stappen dien je daarvoor te nemen? Begin 2019 hebben Bureau 8080 en de Boekmanstichting een enquete gehouden over duurzaamheid in de cultuursector. Ruim 250 culturele instellingen vulden de enquete in. In de publicatie lees je daar uitgebreid over. We lezen daar dat er veel behoefte is aan kennis, samenwerking en middelen.

Deze tool beoogd die wens praktisch handen en voeten te geven. In tien minuten doorloop je een korte vragenlijst op basis waarvan je een persoonlijke Your State of Sustainability ontvangt waarmee je stappen kan zetten naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Soms verrassend eenvoudige stappen die al snel tot concreet resultaat leiden en soms vergen de stappen wat meer voorbereiding en veranderkracht van de organisatie. 

De tool Zero Waste Expeditie ontwikkelde Bureau 8080 in samenwerking met Rijkswaterstaat. De tool begeleidt organisaties naar een Zero Waste toekomst. Organisaties krijgen inzicht in hun eigen afvalstromen en de mogelijkheden om hun afval beter te recyclen en te verminderen. Acht prestigieuze instellingen (het Van Abbemuseum, Paradiso, De Maaspoort, TivoliVredenburg, Zuiderzeemuseum, Kunstlinie Almere Flevoland, Luxor Rotterdam en Museon) gingen in 2018 op Zero Waste Expeditie. Onder begeleiding van Bureau 8080 en in opdracht van Rijkswaterstaat werden zij begeleid om de eerste stappen te zetten.

De cultuurinstellingen kregen een sorteerproef, formeerde een afvalteam, kregen een advies op maat en werden begeleid bij de eerste stappen. Hieruit volgden verschillende Zero Waste Expedities, zoals in de Plantagebuurt in Amsterdam en deze tool. Een Zero Waste Expeditie levert niet alleen een duurzame organisatie op, maar kan ook een economische besparing zijn.